dimarts, 27 de novembre del 2012

Ensenyant amb PowerPoint

Avui coneixem i donem ús a una nova eina, el PowerPoint. Bé, nova en el transcurs de les nostres pràctiques perquè, de segur que tots, en algun moment o altre, hem fet servir aquesta eina amb fins diversos. Hui farem d'ella un mitjà interactiu per a l'aprenentatge semi-autònom de l'alumne.
Per què semi-autònom? Perquè el PowerPoint marca les pautes per avançar però és l'alumne qui decideix el ritme amb què ho fa. En la següent adreça podeu veure la meua proposta de treball:





Tot i que la proposta que jo faig és d'una interactivitat no massa alta, el PowerPoint és una eina que permet variar el grau d'interacció xiquet-activitat amb relativa facilitat i sempre dins d'uns límits. No obstant, considere que és més interessant que s'usara a les aules com a eina de creació i no tant de recepció de coneixements. Si els alumnes han de crear ells mateixos un Power per a la resta de la classe, es requereix un domini major dels coneixements però també un alt grau de creativitat i domini de les TIC, ja que amb el PowerPoint es poden intercalar altres eines, com són les activitats interactives (Jclic, per exemple), l'audacity, per retallar o editar cançons que puguen sonar durant la presentació, etc. Per tant, pense que si demanem una tasca de creació i producció amb el PowerPoint els xiquets posen en marxa més coneixements alhora que es fomenta la seua autonomia. 




divendres, 23 de novembre del 2012

Taller d'audio.

Després d'una estona de baralles, en acabar fins i tot personals, amb l'audacity, puc publicar al meu diari la pràctica corresponent a aquest programa. En aquesta ocasió se'ns ha demanat fer una gravació de la pròpia veu amb música de fons. Jo he triat fer una lectura d'un poema breu sobre la tardor i hi he afegit música suau i relaxant per a l'ocasió, donat que la tardor és època de calma, caiguda i renaixement. 

A continuació podeu sentir el poema "La Tardor" amb veu de qui ací escriu: 




Jo, personalment, he decidit fer aquesta gravació, que bé podria presentada així als xiquets. No obstant, pense que seria més adequat, útil i interessant fer nous muntatges amb ells, que pogueren escoltar-se en diversos registres i contexts, de manera que pogueren aprendre d'això què parlen alhora que practiquen l'expressió oral d'una manera lúdica i divertida. 


D'altra banda, tot i que no he sigut mai molt amiga d'aquestes noves tecnologies, crec que aquestes pràctiques breus i diferents m'estan ajudant a apropar-me més a aquest món i em veig, ara, amb més confiança per introduir aquests recursos en les futures classes que puga impartir.